Mięso i mleko za zdrowie dziecka

Mięso i mleko za zdrowie dziecka

 

Rzeczpospolita
03-03-2009, 19:49

Witamina B12 jest tak samo ważna dla rozwoju układu nerwowego płodu jak osławiony kwas foliowy. Na niedobór witaminy B12 narażone są głównie panie stroniące od mięsa, mleka i jaj. Badania pokazały, że ciężarne kobiety spożywające mniej niż 250 nanogramów tej substancji na litr krwi wystawiają swoje dzieci na trzy razy większe ryzyko wady cewy nerwowej niż matki zażywające odpowiednie ilości witaminy B12 - podaje serwis rp.pl.

Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek - powiedział dr Duane Alexander z US National Institutes of Health.


Rolę tej substancji w okresie ciąży opisali badacze z Irlandii i USA na łamach „Pediatrics". Do tej pory lekarze zalecali kobietom ciężarnym lub planującym ciążę łykanie kwasu foliowego. W jego skład wchodzą witaminy z grupy B, głównie B9 i B11. Preparat ten zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego płodu, w tym wadom cewy nerwowej, takim jak rozszczepienie kręgosłupa czy bezmózgowie.

Skontaktuj się z nami lub
zgłoś problem tutaj

e-mail:
napisz do nas

telefon:
607 558 325
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel