Jamon - czyli szynka po Hiszpańsku
Zapewnienie jakości szynce Iberyjskiej
Stowarzyszenie Producentów „The Producers' Association of the Dehesa de Extremadura Designation of Origin” sprawuje nadzór rygorystycznych kontroli nad całym procesem produkcyjnym. Stowarzyszenie Producentów jest odpowiedzialna za ustalanie rasy świń i pastwisk, nadzorowanie ich diety oraz uboju. Następnie odcięte całe nogi tylne i przednie są numerowane oraz monitorowane przez cały proces dojrzewania.
Inne kontrole przeprowadzają weryfikacje stężenia soli w solankach oraz zapewniają o przestrzeganiu minimalnych okresów suszenia i dojrzewania szynek w piwnicach. Po tym okresie, który trawa co najmniej 20 miesięcy na tylne nogi i 12 miesięcy na przednie, szynki są etykietowane przez Stowarzyszenie Producentów. Proces ten klasyfikuję szynkę, w zależności od jej jakości, do jednej z trzech kategorii:
* Jamon de Bellota (szynka „żołędziowa”) ...ta szynka to
prawdziwie finezyjna ekspresja prostoty w każdym calu. Jedno z tych
mięs które doskonale „przenosi” smaki i odzwierciedla sposób hodowli
zwierząt oraz karmienia...– najlepsza,
pochodzi z szynki iberyjskich świń, żyjących na dużych farmach, na
wolności, karmiących się swobodnie tylko żołędziami z gajów
dębowych i
naturalną paszą jaką są trawy i zioła. Okres dojrzewania trwa 20 do 36
miesięcy, w zależności od produktu
* Jamon de Recebo lub Iberico Cebo – iberyjskie świnie karmione żołędziami, trawa i paszami,a okres dojrzewania trwa do
20 miesięcy
* Jamon Pienso/Campo/Origen– z iberyjskich świń, karmionych tylko paszami i trawami
-----------------------------------------------------------------
Klasyfikacja jamon serrano, (cerdo blanco) (szynek z białych świń)
Jamon Serrano – z białych świń, karmionych tradycyjnymi paszami, których głównym składnikiem jest zboże. Szynki tej klasy mają odpowiednie gwarancje zapewniające że należy do tradycyjnych przysmaków
Szynki Serrano Reserva w zależności od czasu dojrzewania dzielą się na:
Gran Serrano -
Gran Reserva - powyżej 15 miesięcy dojrzewania
złota - Reserva - od 12 do
14 miesięcy dojrzewania
srebrna - Bodega - od 9 do 11 miesięcy dojrzewania
* Jamon Curado – z białych świń karmionych paszami
jamon = szynka z tylnej nogi
paleta = szynka z przedniej nogi
bellota = żołądź
pata negra = ogólna nazwa na jamón ibérico
Gijuelo = miasto w prowincji Salamanka produkujące szynkę I
posiadające własny znak jakości Denominación de origin (D.O.)
Jabugo = miasto w prowincji Huelva produkujące szynkę I
posiadające własny znak jakości Denominación de origin (D.O.)
jamón serrano = dosłownie szynka z gór. Jest suchą, dojrzałą
szynką hiszpańską, ale nie jest to jamón ibérico.