Słowniczek dodatków do wędlin

Dodatki do wędlin:



Substancje dodawane do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Wiele z nich ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ale działanie konserwujące mają także związki nieszkodliwe, a nawet potrzebne dla zdrowia (wit. C). Termin "konserwanty" brzmi groźnie, ale groźne jest też to, że o konserwowaniu żywności wiemy zdecydowanie zbyt mało. Powszechne błędy to: brak nawyku czytania etykiet na żywności, naiwność, nieznajomość zasad dotyczących znakowania substancji dodawanych do żywności. Często dajemy się nabrać na sztuczki producentów żywności. Np. napis "nie zawiera konserwantów" na opakowaniu twarożku albo puszce groszku konserwowego jest niezgodny z prawem i zasadami zdrowej konkurencji, bowiem w procesie produkcji tych wyrobów nikt nigdy nie dodaje konserwantów. Oddychamy z ulgą, kupując "serek bez konserwantów", ale nasza czujność słabnie, gdy wrzucamy do koszyka bakalie lub paczkę śledzi - niesłusznie, bowiem właśnie te produkty bardzo często są konserwowane chemicznie. Podobnie rzecz się ma z tzw. wodami smakowymi, nagminnie konserwowanymi np. benzoesanem sodu. Jedyna rada na wszechobecność konserwantów to uważne czytanie etykiet i domaganie się informacji od producenta, także wtedy, gdy mamy do czynienia z produktem sprzedawanym na wagę po rozcięciu zbiorczego opakowania. Wtedy możemy się przekonać, czy popularna na bazarach szynka "bez konserwantów" rzeczywiście ich nie zawiera


Przykładowe:


Dekstroza - cukier prosty, zwany gronowym.  Dekstroza ma identyczny skład atomowy jak glukoza, ale różną budowę wiązań. Poprawia smak, barwę oraz konsystencję wyrobów.
Sacharoza - cukier złożony, składa się z fruktozy i glukozy.
Antyoksydanty - są dodatkiem do wędlin suchych i podsuszanych przyspieszające proces wysuszania. Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.
E 300 - kwas askorbinowy to inaczej witamina C.
E 250 – azotyn sodu. Dodatek ten chroni nas przed pojawieniem się w pokarmie groźnej toksyny - laseczki kiełbasianej Clostridium botulinum, która może spowodować ciężkie zatrucia pokarmowe.
E 252 - azotan potasu – jako substancja konserwująca (w zgodzie z polskimi normami), znajduje się w serach podpuszczkowych, topionych i surowych wędlinach. Spotyka się je w dużych ilościach w warzywach, np. w sałacie.

Skontaktuj się z nami lub
zgłoś problem tutaj

e-mail:
napisz do nas

telefon:
607 558 325
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel