Substancje dodawane do żywności w celu zapobiegania rozwojowi bakterii,
grzybów i wirusów. Wiele z nich ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ale
działanie konserwujące mają także związki nieszkodliwe, a nawet
potrzebne dla zdrowia (wit. C). Termin "konserwanty" brzmi groźnie, ale
groźne jest też to, że o konserwowaniu żywności wiemy zdecydowanie zbyt
mało. Powszechne błędy to: brak nawyku czytania etykiet na żywności,
naiwność, nieznajomość zasad dotyczących znakowania substancji
dodawanych do żywności. Często dajemy się nabrać na sztuczki
producentów żywności. Np. napis "nie zawiera konserwantów" na
opakowaniu twarożku albo puszce groszku konserwowego jest niezgodny z
prawem i zasadami zdrowej konkurencji, bowiem w procesie produkcji tych
wyrobów nikt nigdy nie dodaje konserwantów. Oddychamy z ulgą, kupując
"serek bez konserwantów", ale nasza czujność słabnie, gdy wrzucamy do
koszyka bakalie lub paczkę śledzi - niesłusznie, bowiem właśnie te
produkty bardzo często są konserwowane chemicznie. Podobnie rzecz się
ma z tzw. wodami smakowymi, nagminnie konserwowanymi np. benzoesanem
sodu. Jedyna rada na wszechobecność konserwantów to uważne czytanie
etykiet i domaganie się informacji od producenta, także wtedy, gdy mamy
do czynienia z produktem sprzedawanym na wagę po rozcięciu zbiorczego
opakowania. Wtedy możemy się przekonać, czy popularna na bazarach
szynka "bez konserwantów" rzeczywiście ich nie zawiera
Przykładowe:
Dekstroza -
cukier prosty, zwany gronowym. Dekstroza ma identyczny skład atomowy
jak glukoza, ale różną budowę wiązań. Poprawia smak, barwę oraz
konsystencję wyrobów. Sacharoza - cukier złożony, składa się z fruktozy i glukozy. Antyoksydanty -
są dodatkiem do wędlin suchych i podsuszanych przyspieszające proces
wysuszania. Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania
wolnych rodników. Chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na
nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę.
Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą
przebieg wielu chorób. E 300 - kwas askorbinowy to inaczej witamina C. E 250
– azotyn sodu. Dodatek ten chroni nas przed pojawieniem się w pokarmie
groźnej toksyny - laseczki kiełbasianej Clostridium botulinum, która
może spowodować ciężkie zatrucia pokarmowe. E 252 - azotan potasu – jako substancja
konserwująca (w zgodzie z polskimi normami), znajduje się w serach
podpuszczkowych, topionych i surowych wędlinach. Spotyka się je w dużych
ilościach w warzywach, np. w sałacie.