Przepisy z szynką serrano nadesłane przez naszych wiernych miłośników dobrego smaku.
Przepisy z szynką serrano nadesłane przez naszych wiernych miłośników dobrego smaku :)
Zachęcamy do dzielenia się swoimi przygodami ze smakiem !
Ponieważ nie każdy dobrze gotuje,
przedstawiam danie co zawsze smakuje,
Ponadto jest proste do wykonania,
więc śmiało przystępuj do tego zadania.
Wszystkie składniki sałatki kroimy,
wrzucamy do miski i troszkę solimy.
Od sosu całość mieszamy w kubeczku,
a później lejemy do miski w środeczku.
Na koniec wszystko ponownie mieszamy,
i smacznie i zdrowo się zajadamy.
Skład na sałatkę:
200 gram cienko pokrojonej szynki Jamon Serrano
1 sałata lodowa
2 małe pomidory
ser feta (około 250gram)
1 papryka
mały słoik oliwek
3 ogórki
1 mała cebula
odrobinka soli
Skład na sos do sałatki:
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżki stołowe octu
3 łyżki stołowe wody
posiekana pietruszka
posiekany koper
pieprz
Smacznego życzy
Pan Marek
Kiedyś napisałam do Państwa o szynce serrano(tutaj link do strony).
1. Przypomnę, że chodziło o podanie jej razem z melonem. Ale nie tak jak jest to zamieszczone na zdjęciu. Każdy kawałek melona ( a powinien to być melon dość słodki)- pasek o szerokości 2 cm , ze skórką. Część melona musi być nadkrojona, żeby określić jak dalej kroić owoc. I ten melon ma być owinięty paskiem wędliny. Całość, przed podaniem powinna być schłodzona w lodówce.
Naturalnie do tego czerwone wino, najlepiej półwytrawne ( polecam chilijskie). Jest to przystawka bardzo elegancka, ładna i smaczna.
2. I jeszcze inny sposób podania, raczej w konwencji polskiej. Placki ziemniaczane w wersji bez cukru. Na każdy gorący placek nakłada się cieniutki plaster szynki zwiniętej w różę. Do tego pacynka dobrej śmietany ( na placek), albo dodatkowo w malutkim pojemniczku żurawina. Danie jest wyśmienite i bardzo eleganckie. Naturalnie wino, ale pasuje i piwo.
Mam nadzieję, że komuś te pomysły przydadzą się. Pani Krystyna
Miło mi , ze znów mogę wziąć udział w waszym konkursie. Na dobry poczatek - jeden przepis ze zdjęciem Owocowo-serranowo . Pozdrawiam Grażyna
Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrano i Jamon Iberico to czysta poezja . Postanowiłam poeksperymentować z nimi :
Czas : 5 minut
Składniki :
4 połówki gruszek z syropu
4 kawałki arbuza ze skórką
8 plastrów ( cienkie - długie ) szynki suszonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
4 małe łyżeczki ,, kawioru " zielonego a alg o smaku Wasabi
kilka listków natki pietruszki
Gruszki odsączyć z syropu.Arbuz przyciąć na kształtne porcje .Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki " i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru" z alg.Udekorować natką pietruszki.
Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.
,,Rolo-coś "
Gdzieś wpadło mi w oczy zdjęcie łososia zawiniętego w szynkę wędzoną lub suszoną z ryżem w środku. Było tak pięknie kolorowe , że postanowiłam wykorzystać pomysł.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
4 plasterki , cienkie i długie plasterki szynki Jamon Serano lub Jamon Iberico
2 cienkie , szerokie kotlety schabowe bez kości
1 duża pierś z kurczaka
5 dag ryżu długoziarnistego
szczypta kurkumy
1 kostka rosołowa drobiowa ( używam Knorra )
3 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonej drobno żółtej papryki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju ( z pestek winogron )
sól
pieprz mielony
3,5 szklanki wody
sos do pieczeni jasny Knorra
W rondelku rozpuścić masło i obsmażyć na nim ryż .Dodać masło, 1,5 szklanki wody i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie całkowicie wodę.
Kotlety schabowe i pierś z kurczaka rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa tak by były jak najcieńsze .
Ułożyć obok siebie szynkę ( tak by utworzyć jeden duży płat. Na to położyć kotlety schabowe , a na nich pierś z kurczaka. Posolić i popieprzyć. Posypać warstwa kopru. Na koper wyłożyć ugotowany ryż .A na niego wymieszaną pokrojoną paprykę .
Delikatnie zawinąć roladę ( nie przejmować się tym , że część ryżu przy zwijaniu wypada ) .Obwiązać nicią do mięs tworząc na roladce siatkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladę na rumiano z obu stron. Przełożyć razem z tłuszczem do garnuszka .Na patelnię wlać 2 szklanki wody , zagotować i przelać do mięsa .
Dusić na małym gazie ok 1 godziny .Wyjąć mięso i delikatnie usunąć nitki. Pokroić na porcje pod skosem. Wywar z duszenia mięsa zaprawić sosem jasnym do pieczeni do smaku i gęstości. Można dodać trochę słodkiej śmietanki.
Pozdrawiam Grażyna
Podaję przepis na sałatkę z melonem i szynką Jamon Serrano (porcja dla 4 osób):
Składniki:
1 melon,
ok.200g sera typu bałkańskiego (np. fety),
czarne oliwki (ilość według uznania),
6 łyżek oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1 spora czerwona cebula,
kolorowy pieprz,
po 2-3 plastry szynki Jamon Serrano na osobę
Melona przekroić na połowę, usunąć gniazdo nasienne, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Wymieszać z również pokrojonym w kostkę serem oraz z przekrojonymi na pół oliwkami.
Oliwę, sok z cytryny, posiekaną cebulę i zmielony pieprz zmieszać, a następnie otrzymanym
sosem polać potrawę. Do każdej porcji dodać 2-3 plastry zwiniętej w ruloniki szynki serrano.
Smacznego życzy
Pani Gabriela
Roladki z kurczaka:
3 pojedyncze duże filety z piersi kurczaka
6 plasterków szynki Jamon Serrano
6 plasterków żółtego sera
1 papryka czerwona
sól, biały pieprz, bułka tarta, masło, oliwa
Filety przekroić wzdłuż na dwie części, każdą z nich zbić tłuczkiem,posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem.Na każdy filecik ułożyć po plasterku szynki, sera i po kawałku papryki.Filety zwijać w rulony, obtaczać w tartej bułce.Filety obsmażyć ok.3 min na oliwie. Następnie układać w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym oliwą. Na każdy rulonik położyć kilka wiórków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni najpierw przez 20 minut bez termoobiegu, potem - 5 minut z termoobiegiem.Można podawać na zimno i ciepło. Dekorujemy listkami z truskawek,truskawkami,melonami marchewka.
Smacznego życzy
Pani Binkowska
Jajeczko w ,, szaliczku ,,
"Twarzowa" przekąska - a do tego bardzo smakowita .
Czas : 5 minut
Składniki :
2 marmurkowe jajka wg Buni
2 plastry szynki długo dojrzewającej ( Jamon Serrano lub podobnej smakowo )
Owinąć jajka dekoracyjnie szynką .Ułożyć na sałacie - i już .
Bardzo ciekawe zestawienie smaków .Jajka marynowane w herbacie z przyprawami
kuszą smakiem .Do tego zdecydowany smak szynki długo dojrzewającej. Pycha.
Przepis na Marmurkowe jajka wg Buni
(Pomysł ogólnie znany- wyjątkowo dekoracyjne danie .
Czas : 3 doby
Składniki:
6 łyżeczek dobrej herbaty liściastej ( użyłam Five o "clock )
2 łyżeczki suszonej Trawy cytrynowej ( rozdrobnionej )
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
kilka ziaren pieprzu ziarnistego ( dałam 6 )
3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1/2 litra wrzątku
6 jajek
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obtłuc skorupki tak by potworzyły się nich luki.
Zaparzyć zmieszaną z trawą cytrynową herbatę. Dodać sos sojowy, pieprz ziarnisty,
kurkumę , sok z cytryny .
Jajka włożyć w gorący wywar , zostawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na 3 doby .
Wyjąć, obrać .Podawać jako aromatyczną przekąskę .)
Smacznego życzy
Pani Grażyna
Z przyjemnością przesyłam kolejny przepis.
Sałatka z gruszką, szynką serrano i serem pleśniowym
Składniki na 1 osobę:
-1 spora, twarda gruszka,
- 2 plastry szynki serrano,
- kilka plasterków sera typu roquefort (ja użyłam sera lazur turkusowy),
-2 orzechy włoskie,
-3 łyżeczki oliwy,
-1 łyżeczka soku z cytryny,
-bazylia,
-tymianek,
-szczypta soli
Gruszkę obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w ósemki i układamy na przemian z plasterkami/kawałeczkami sera. Plastry szynki serrano rozrywamy na małe kawałki, układając je fantazyjnie na wierzchu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny solą i ziołami.Tą mieszanką polewamy sałatkę.
Rozłupane orzechy włoskie siekamy i podprażamy na niewielkiej
ilości oliwy lub oleju, na złoty kolor. Posypujemy nimi nasze danie.
Smacznego życzy
Pani Gabriela
Conchiglioni z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, szynką Jamon Serrano,
czosnkiem i koperkiem!
Makaron jest gościem w moim domu. Bardzo go lubię, ale sporadycznie
przygotowuję, bo przysmak jest pracochłonny ale świetnie smakuje.
Oczywiście muszle można nadziewać czym się tylko chce ja nadziewam
kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, szynką Jamon Serrano, czosnkiem i
koperkiem.
Porcja dla 3-4 osób to 16-20 muszli, wszystko zależy od tego ile kto może
zjeść.
Warzywa też można zmieniać wg uznania.
16-20 dużych muszli makaronowych(conchiglioni)
Farsz:
1 mały kalafior
3 marynowane pieczarki
10 dkg szynki Jamon Serrano
6 ząbków czosnku
1 koperek
3 łyżki naturalnego jogurtu
przyprawy;sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością jest: w garnku zagotować wodę z ½ łyżeczki soli,
na wrzątek wrzucić muszle makaronowe i gotować ok 3 minut.
Odcedzić, przelać zimną wodą. W muszlach nie może zostać woda.
Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie - gotować około
15 minut. Gdy będzie miękki, odcedzić i pozostawić na około 30 minut,
również nie może zalegać woda.
Kolejnym etapem jest drobne skrojenie marynowanych pieczarek,szynki,
wyciśnięcie wyciskarką czosnku, skrojenie koperku,
kalafiora drobno kroimy, dodajemy pieczarki, szynke, czosnek, koperek,
przyprawy do smaku, naturalny jogurt, wszystko delikatnie mieszamy.
Każdą muszlę nadziać farszem, można posypać ziołami.
Smakuje rewelacyjnie.
Smacznego życzy
Pani Konstancja
Dorsz z serrano, mocno ziołowy
Należy przygotować po 1 filecie z dorsza na osobę.
Pozostałe składniki: cytryna , pieprz, tymianek, sól, rozmaryn, plasterki szynki serrano (po jednym do każdej porcji), olej.
Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem, tymiankiem, solą i rozmarynem. Każdy filet owinąć plasterkiem serrano, a następnie zawinąć w posmarowaną olejem folię aluminiową. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 minut. Podawać przybrane plasterkami cytryny lub limonki, z białą bułeczką.
Smacznego życzy
Pani Gabriela
Pikantne naleśniki z szynką Jamon Serrano
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szynka jamon serrano - kilkanaście cienkich plasterków
- 3-4 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- ew. inne przyprawy
Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni aż się zrumienią, pod koniec lekko solimy. Odstawiamy do wychłodzenia.
Przesiewamy mąkę przez sito do głębokiej miski, dodajemy jajka, szczyptę soli,szczyptę pieprzu ew. innych przypraw, dodajemy też 2 łyżki oliwy i pół szklanki mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być bez grudek i dość luźne aby łatwo sie lało. Stopniowo dodajemy w miarę potrzeby resztę mleka aby osiągnąć taką konsystencję. W zależności od mąki może być potrzebne nieraz więcej niż szklanka. Do ciasta wrzucamy podsmażoną cebulkę i
dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta ruszamy patelnią formując naleśnik i od razu kładziemy na nim zatapiając w cieście szynkę serrano - po ok 3-4 nieduże plasterki na naleśnik. W razie potrzeby, gdyby ciasto było cienkie i zbyt szybko zastygło polewamy lekko szynkę na naleśniku ciastem aby ją zatopić. Naleśnik pieczemy do zrumienienia spodu, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy do
zrumienienia.
Naleśniki można podawać w takiej formie albo po upieczeniu dodatkowo złożone na pół i wypełnione ulubionym farszem np. grzybowym.
Smacznego życzy
Józek z Krakowa
Sałatka pełny brzuszek
2 pomidory
1 jajkoOgórek zielony
Rzodkiewka
szynka Jamon Iberico
Sałata
Jajko ugotować na twardo.Pomidory opłukać, ściąć górną część i wydrążyć środek,wyścielić plastrem szynki,dodać posiekany gruby plaster ogórka, posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek.Jajko obrać, przekroić na połowę i przykryć nimi pomidory, tak bypowstała kopułka.
Podawać na liściach sałaty.
Smacznego życzy
Pani Dominika
Sałatka z serrano w 2 wersjach
(Składniki na 2 osoby)
Wersja tańsza:
1 nieduży kalafior ugotowany na parze, kilka plaserków serrano, pół opakowania rukoli, 25 dag czerwonych winogron, orzechy nerkowca do przybrania, olej z pestek winogron(3 łyżeczki),sól cebulowa, sok z cytryny(1 łyżeczka), pieprz
Olej, sok cytrynowy, sól cebulową i pieprz wymieszać. Utworzony w ten sposób sos dodać do rukoli zmieszanej z przekrojonymi na połówki winogronami. Na wierzchu ułożyć różyczki kalafiora, między nimi zrolowane plasterki serrano. Całość przybrać posiekanymi i lekko podprażonymi na patelni orzechami nerkowca.
Wersja droższa:
Sposób wykonania jest taki sam jak w przypadku wersji tańszej, z następującymi wyjątkami:
zamiast kalafiora użyć ugotowanych na parze szparagów (1 pęczek), a zamiast orzechami nerkowca- przybrać sałatkę orzeszkami piniowymi. Szparagi należy owijać połówkami plasterków szynki serrano.
Smacznego życzy
Pani Gabriela
Jajecznica z szynką
3-4 jajka,
3-4 plastry szynki,
sól i pieprz do smaku
Plastry kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na patelnię i lekko podsmażamy na masełku.Wbijamy do niej jajka i mieszamy aż jajka się zetną.Doprawiamy do smaku.
Smacznego życzy
Pan Jacek
Kolorowe kanapeczki
Kilka kromek pieczywa,
ugotowane jajka na twardo,
pomidory,
rzodkiewka,
szczypiorek,
liście sałaty,
plastry szynki
Kazdą kromkę chleba smarujemy masłem,następnie kładziemy plaster szynki,liść sałaty,plastry pomidora,krążki jajka i rzodkiewki,nakładamy po porcji majonezu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego życzy
Pan Jacek
Sałatka szynkóweczka
składniki:
pół paczki makaronu czyli 25 dag - świderki lub penne
szynka Jamon Iberico
kawałek żółtego sera około 15 dkg
pół świeżego lub konserwowanego ogórka
pęczek szczypiorku
3 czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki jogurtu
sok z połówki cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
Makaron gotujemy w dużej ilości wody dobrze osolonej i z dodatkiem łyżki oliwy lub oleju. Kiedy jest al dente - twardawy, jędrny ale już ugotowany, wrzucamy go na durszlak i dokładnie przepłukujemy zimna wodą. Następnie odsączamy z wody. Dodajemy szynkę Jamon Iberico i ser Świeży ogórek, kroimy na drobną kostkę, solimy i odstawiamy na bok na chwilę ażpuści sok, który odlewamy.
Jeśli to ogórek konserwowy kroimy go tylko na kawałki. Szczypiorek kroimy na niezbyt małe kawałki. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy zostawiam trochę szczypiorku tylko do dekoracji. Sałatce dobrze zrobi kilkanaście minut w lodowce. Po tym czasie mieszam ją jeszcze raz, próbujemy może trzeba czegoś dodać, posypujemy szczypiorkiem i stawiamy stół.
Smacznego życzy
Pani Monika
Zapiekanka z makaronem
0,5 kg makaron
300 g pieczarki
250 gram ser ementaler
ketchup mały ostry
1 szt cebula duża
kilka plastrów szynki Serrano
Makaron gotujemy w osolonej wodzie,tak na ząb.Gdy będzie gotowy,odlewamy. W tym czasie obieramy cebule i pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle na patelni.Doprawiamy sola i pieprzem.W naczyniu do zapiekania układamy kolejno: ketchup, makaron, pieczarki z cebulka, szynkę Serrano i posypujemy serem. Polewamy ketchupem i znów warstwa makaronu i ser. Na wierzch polewamy ketchupem. Przykrywamy naczynie i zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach,po czym odkrywamy i zapiekamy jeszcze do 10 minut.
Smacznego życzy
Pan Jacek
Tosty hiszpańskie
składniki:
bułka lub kawałek bagietki
3 łyżki oliwy z oliwek
pomidor
2 plasterki szynki serrano
masło (do wyboru)
Obieramy pomidora ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę (można dodać masła dla smaku); na podgrzanej patelni układamy przeciętą bułkę lub bagietkę. Podpiekamy pieczywo, przewracamy, tak, żeby było chrupiące z obu stron. Kiedy jest gotowe zdejmujemy na talerz, układamy na nich sporą porcję startych pomidorów, można jeszcze skropić kilkoma kroplami oliwy i układamy na wszystkim plasterek szynki serrano. Serwujemy od razu, na ciepło.
Smacznego życzy
Pani Agnieszka
Pomidorowa bruchetta
Składniki:
5 dkg masła czosnkowego
3 dkg koncentratu pomidorowego
sól
cukier
24 plasterki wędliny Jamon Serrano
Przygotowanie:
Masło starannie rozerzeć z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku. Bagietkę pełnoziarnistą pokroić w zgrabne kanapeczki, przypiec w piekarniku ( można polać oliwą czosnkowoą). Przypieczoną bagietkę posmarować masełkiem pomidorowym, ułożyć po plasterku wędliny Serrano, posypać świeżą bazylią!
Smacznego życzy
Pani Ewa
Roladki z piersi kurczaka z szynką serrano i białym winem
Proporcje na 1 osobę:
1 pierś kurczaka
2 plastry szynki serrano
mozarella
pomidory suszone w oleju
wino białe wytrawne
zielony pieprz
bazylia
sól
olej do formy
Pierś kurczaka podzielić na 2 płaty i rozbić. Posypać solą i świeżo utłuczonym, zielonym pieprzem.
Na każdy płat mięsa położyć plaster serrano (wzdłuż) i zawinąć tak, by szynka znalazła się w środku.
Spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .
Włożyć roladki i podlać białym winem. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Pod koniec pieczenia roladki wyjąć, na każdą nałożyć gruby plaster mozarelli i 1 suszony pomidor w oleju, posypać bazylią i włożyć z powrotem do piekarnika, by ser się lekko rozpuścił.
Podawać z brązowym ryżem.
Smacznego życzy
Pani Gabriela
Polecane

Szynka serrano Porcje jednokilogramowe.
