Ile kleju w wielkanocnej szynce?
Spis treści
Wirtualna Polska -wiadomości
Ile kleju w wielkanocnej szynce?
|
02:35 18.03.2008 wtorek |
W sklepach królują dziś "wysoko wydajne"
szynki. Niestety, wydajność nie ma tu znaczenia pozytywnego.
Oznacza, że z 1 kg mięsa udało się wyprodukować od 1,5 do 2 kg
szynki, pisze "Dziennik Polski".
To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju".
Niektórzy twierdzą, ze nasza szynka popsuła się z momentem
wstąpienia do Unii Europejskiej i przyjęcia obowiązujących w niej
przepisów. Sęk w tym, że przepisy te nikogo nie zmuszają do
szprycowania szynki wodą i chemikaliami. I tak nie jesteśmy
najgorsi: przeciętny Polak zjada rocznie ok. 7,5 kg czystej
chemii, a Brytyjczyk - dwa razy tyle. To efekt władzy wielkich
koncernów, które dla zysku potrafią już zrobić parówki cielęce nie
tylko bez cielęciny, ale nawet bez mięsa.
Obecnie na pytanie "ile jest szynki w szynce" odpowiedzieć mogą tylko jej producenci. Reszta - łącznie ze sprzedawcami wędlin - może się tylko domyślać.
To cudowne rozmnożenie osiąga się dzięki nastrzykiwaniu mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów, a także preparatów soi, skrobi, wyciągów z alg morskich. Te pierwsze mają zwiększyć masę mięsa, te drugie - sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę "kleju".
| |
| |
Obecnie na pytanie "ile jest szynki w szynce" odpowiedzieć mogą tylko jej producenci. Reszta - łącznie ze sprzedawcami wędlin - może się tylko domyślać.
zródło:
https://finanse.wp.pl/POD,1,wid,9768920,wiadomosc.html?rfbawp=1205824323.789&ticaid=15d0c
