Bez alergenów
( ilość produktów: 2 )
Wędliny bez alergenów
Dziś trudno w to uwierzyć, bo faktycznie od lat liczba chorych na
różnego rodzaju alergie dramatycznie wzrasta, w tym także chorych na
astmę i rzadkie postacie alergii. Jedne z pierwszych badań populacyjnych
dotyczących alergii przeprowadzono w roku 1926 w Szwajcarii. Liczba
chorych nie przekraczała jednego promila! Pacjent cierpiący na katar
sienny był takim ewenementem, że go opisywano w piśmiennictwie naukowym.
Dziś co trzeci mieszkaniec Warszawy cierpi na alergię. To obrazuje
skalę problemu. Najwięcej alergików jest wśród najmłodszych dzieci.
Na dzień dzisiejszy uczulonym można być na wszystko, ale nie da się wykluczyć wszystkiego dla wszystkich. Po rozmowach z lekarzami stworzyliśmy listę najczęsciej występujących w kraju alergenów spożywczych które mogą występować w wędlinie.
Czyli wyroby oznaczone znaczkiem bez alergenów nie zawierają:
- białka mleka krowiego
- białka sojowego
- glutaminian sodu
- mączka kostna
- orzechy
- białko jaja kurzego
- gluten
- kwas benzoesowy
- mączka rybna
- laktoza
- seler
- gorczyca
Produktów naszych nie dało by się wyprodukować bez:
- czosnku
- soli
- pieprzu
- majeranku, liści laurowych i innych ziół
- dymu ze spalania drewna przeważnie owocowego

Kiełbasa markowska
- Alergeny:
- Rodzaj mięsa:
- wędzone zimnym dymem:

Kiełbasa markowska sucha
- Alergeny:
- Rodzaj mięsa:
- wędzone zimnym dymem: